Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Χρώμα, Άνοιξη, Ανάσταση

Η Άνοιξη ήρθε για να μείνει στο Σπίτι Των Μικρών, και ο Απρίλης, ο δεύτερος  μήνας της,  μας γέμισε δώρα.
Πολύχρωμες θεματικές που συνάντησαν αυτή την μαγική εποχή του χρόνου και φυσικά δράσεις που εμπλέκουν την γεμάτη λαογραφικά στοιχεία γιορτή του τόπου μας, το Πάσχα.

Σε μια μέρα, διάφορα σχέδια εργασίας πραγματοποιήθηκαν και έμπλεξαν παραμύθια, παιχνίδια, χρώματα, ήθη και έθιμα,  φέρνοντας την Άνοιξη και την Ανάσταση σε μια όμορφη συνάντηση για μικρούς και μεγάλους.

Αν το χρώμα μιλούσε...

Η εικαστικός του σχολείου μας και η  ομάδα του νηπιαγωγείου συνεχίζουν το σχέδιο εργασίας με θέμα "αν το χρώμα μιλούσε" και ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συμμετοχή τους στην 7η Biennale Μουσείου και Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης Ξάνθης.

 "Με τα μάτια της τέχνης
και τους ήχους της μουσικής"

Τα παιδιά δημιουργούν κρουστά και πνευστά

Στο προνηπιακό τμήμα τα εικαστικά συνάντησαν το σχέδιο εργασίας για τις 4 εποχές, μέσα από το πρόγραμμα "Δήμητρα & Περσεφόνη".
Ο Λαγός που έχασε τα αυγά και τα πασχάλια!

Την ώρα που τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου μας συναντούσαν χρώματα, ήχους και μύθους, τα μικρότερα ...γνώρισαν ένα βιαστικό λαγό που προκάλεσε μεγάλη Ανα..στάτωση!!!
Μέσα στη βιασύνη του έχασε τα αυγά και τα παιδιά κλήθηκαν να τον βοηθήσουν ώστε να είναι όλα έτοιμα για την Ανάσταση. Σε αυτή τους την... αποστολή, τους βοήθησε η κυρά Σαρακοστή!


Τα προπρονηπιακά τμήματα, μαζί με την "ομάδα των πέντε εποχών" συμμετείχαν σε ένα θεατρικό παιχνίδι μέσα από το οποίο ήρθαν σε επαφή με πασχαλινά κάλαντα και σημαντικά έθιμα της λαϊκής μας παράδοσης.

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια...

Τις δράσεις μας ολοκλήρωσε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μέσα από το παιχνίδι μετέφερε στα παιδιά την σημασία, την συνέχεια και την ουσία ενός ελληνικού παραδοσιακού τελετουργικού – εθίμου, που οι ρίζες του χάνονται στην αρχαιότητα. 

Η αναπαράσταση του Λαζάρου και το έθιμο της «Λαζαρίνας» εντάσσεται στα τελετουργικά που χαρακτηρίζουν τη μετάβαση από τη μια εποχή στην άλλη και σχετίζεται με την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής. 

Με στεφάνια από λουλούδια στα μαλλιά και πολύχρωμες κορδέλες, οι Λαζαρίνες προανήγγειλαν  τραγουδώντας τα «κάλαντα της Άνοιξης», την ανάσταση του Λαζάρου. 
Τα παιδιά αφού παρακολούθησαν μια δραματοποιημένη αφήγηση από την ομάδα "Κόκκινη Κλωστή",  έφτιαξαν "λαζαράκια" με πηλό,  στην αυλή,  με συντροφιά μια υπέροχη λιακάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου