Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Τροφή για σκέψη!

Η διατροφή γίνεται παιχνίδι!


 
 
Μιλάμε συχνά για σωστή και υγιεινή διατροφή. 
Πώς γίνεται να περάσουμε στα παιδιά χρήσιμα μηνύματα που αφορούν στην διατροφική πυραμίδα και στις σωστές διατροφικές συνήθειες;
 
Στο "σπίτι των μικρών", παίξαμε με αυτή τη θεματολογία και χαρήκαμε πολύ αυτή την περιπέτεια με τις γεύσεις και τα χρώματα που ήρθαν στην τάξη μας.Η βιωματική προσέγγιση και τα παιχνίδια με τις αισθήσεις, ήταν τα μέσα που χρησιμοποιήσαμε.
Είδαμε, γευτήκαμε, μυρίσαμε, αισθανθήκαμε καλωσορίζοντας φρούτα, λαχανικά και πολλά άλλα "μέλη" της διατροφικής πυραμίδας.

 
 
 
Προσεγγίσαμε το θέμα πολύπλευρα. Οργανώσαμε δραστηριότητες καλλιέργειας σπόρων, μαγειρικής, αφηγηθήκαμε και δραματοποιήσαμε ιστορίες, παίξαμε κουκλοθέατρο.
 
 
 
Βασικός στόχος μας ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά πως  τα τρόφιμα προέρχονται από τη γη ή τα ζώα και δεν βρίσκονται στο τραπέζι μας με τρόπο μαγικό! 
 

 
 
Δραστηριότητες που εκτός από την αφύπνιση της διατροφικής μας συνείδησης, συνέβαλαν και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου των παιδιών αλλά και στην επαφή τους με σύνολα και ομαδοποιήσεις.

 


Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της διατροφής. Η συμμετοχή τους με τη γνώση που το κάθε παιδί είχε από το σπίτι του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο.


Δοκιμάζοντας τη φρουτοσαλάτα που φτιάξαμε στην τάξη

Σχετικές δράσεις, επαναλαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς  αφού το θέμα μας ενδιαφέρει και μας αφορά, προκειμένου να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τη σωστή διατροφή.

Μέλημά μας παραμένει το να κατακτήσουν τα παιδιά το πόσο σημαντική είναι μια σωστή διατροφή και πόσο πολύ επηρεάζει την υγεία μας.
Ανάλογες δραστηριότητες πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε μια επιθυμία μας, να υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με το οικογενειακό περιβάλλον του κάθε παιδιού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου