Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Προσμένοντας το Πάσχα


Να την η λαμπρή με τα λουλούδια.
Κόψετε παιδιά την πασχαλιά και όλα με χαρές και με τραγούδια
τρέξετε ν᾿ αλλάξωμε φιλιά. 
Σήμαντρα γλυκά βαρούν ακόμα
και μοσχοβολούν οι εκκλησιές, 
μόσχος τα φιλιά στο κάθε στόμα,
τα φιλιά της άνοιξης δροσιές. 
Πάμε να στρωθούμε στο χορτάρι
και τ᾿ αρνί μας ψήνεται σιγά. 
Και με της Ανάστασης τη χάρη
φέρτε να τσουγκρίσουμε τ᾿ αυγά.

Στ. Σπεράντσας – Η Λαμπρή


Το Πάσχα είναι μια σημαντική γιορτή του χριστιανισμού και μια καλή αφορμή να για να προσεγγίσουμε στο νηπιαγωγείο, έννοιες όπως η προσμονή και η ελπίδα.

Αυτές οι ημέρες είναι γεμάτες από κατάνυξη, ευλάβεια και χαρά. Προσμένουμε την Ανάσταση όχι μόνο του Θεανθρώπου, αλλά και της ψυχής και της ζωής μας.

Τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν εξολοκλήρου το θρησκευτικό γεγονός. Προσπαθούμε, μέσα από ιστορίες που προσαρμόζονται στις ηλικίες τους αλλά και μέσα δημιουργικές δράσεις που αφορούν σε ήθη και έθιμα του τόπου μας να προσεγγίσουμε το θέμα .
Μέσα στις ιστορίες που διαβάσαμε, αλλά και με τη χρήση εποπτικού υλικού, συναντήσαμε τα πάθη του Χριστού και την Ανάσταση.


 Δ.Θεοτοκόπουλος "Η Σταύρωση" και "Η Ανάσταση"

Σ
Συναντώντας εικαστικά τον Χριστό



Στο βιβλίο "Πάσχα των Ελλήνων", ανακαλύψαμε εννέα ιστορίες και ένα ποίημα που γιορτάζουν την πιο λαμπρή γιορτή της Χριστιανοσύνης, που ταξιδεύουν σε κατακόκκινα λιβάδια γεμάτα παπαρούνες, τρεμολάμπουν μαζί με τις αναστάσιμες λαμπάδες, ταξιδεύουν σε ήθη κι έθιμα της πατρίδας μας.
Εμπνευσμένα από κείμενα αγαπημένων Ελλήνων συγγραφέων (Α.Καρκαβίτσα, Κ. Κρυστάλλη, Αλ. Μωραϊτίδη, Π. Νιρβάνα, Αλ. Παπαδιαμάντη, Δ. Σολωμό, Γ. Σουρή.

Διαβάσαμε την ιστορία του Χριστού στο βιβλίο "Το πρώτο Πάσχα", της Φωφώς Σκορδά, Εκδ. Ακρίτας. "Το φως είναι καλύτερο απο το σκοτάδι. Η ζωή είναι καλύτερη από το θάνατο. Αυτά ήρθε να μας πει και να μας διδάξει ο Χριστός με τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του. 
Κι ακόμη και αν δεν καταλαβαίνουμε πολλά πράγματα, ας ακούσουμε την καρδιά μας. Γιατί εκεί μέσα γίνονται τα μεγαλύτερα θαύματα"



Η Σταύρωση, όπως την αποτύπωσαν τα παιδιά του σχολείου μας.

...Και η Ανάσταση



Στη συνέχεια, φτιάξαμε πασχαλινά κουλουράκια




Φυσικά, ακολούθησαν και άλλες κατασκευές που συμπεριλάμβαναν πασχαλινά αυγά, λαγουδάκια και  πολλές άλλες ανοιξιάτικες και πασχαλινές δημιουργίες.






Τις καλύτερες ευχές μας, 
για καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου