Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Συναντώντας την ... παράδοση


Όπου και αν λάχει κατοικία
δε μ'απολείπουν οι καρποί.
Ως τα βαθιά μου γηρατειά,
Δεν βρίσκω στην δουλειά ντροπή.
Μ’ έχει ο θεός ευλογημένη,
Και είμαι γεμάτη προκοπή.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη.
Κ.Παλαμάς


Το μάζωμα της ελιάς. Έργο του Θεόφιλου
Στο «σπίτι των μικρών», κάθε μήνα, σε πολλές από  τις θεματικές μας, θεωρούμε σημαντικό να εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας, δράσεις σχετικές με τη λαϊκή μας παράδοση.

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας του λαού μας, τα βοηθά να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν. Να συγκρίνουν, να δημιουργήσουν ερωτήματα που αφορούν στις ρίζες τους και να αναζητήσουν τις απαντήσεις μέσα από βιωματικές διεργασίες.


Η Ελιά ως αφορμή...

Προσεγγίσαμε τη θεματολογία που αφορά στην «ελιά» ποικιλοτρόπως…

Χρησιμοποιήσαμε το εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό του μουσείου Λαϊκής Τέχνης με τίτλο «Το κασελάκι του Θεόφιλου».

"Το κασελάκι του Θεόφιλου" Εκπαιδευτικό υλικό του ΜΕΛΤ σε συνεργασία
με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιώτικης πολιτικής.
Υλικό που επεξεργαστήκαμε στην τάξη διαθεματικά.

Ένα μικρό μπαούλο του οποίου το υλικό, έφερε τα παιδιά σε μια πρώτη γνωριμία με το έργο αυτού του τόσο σημαντικού λαϊκού ζωγράφου.

Τα παιδιά είδαν έργα του Θεόφιλου και από αυτά πήραν έμπνευση για να εκφραστούν με δικές τους εικαστικές δημιουργίες.Στη συνέχεια, χρησιμοποιήσαμε ως ...εργαλείο το βιβλίο "Γνωρίζω την ελιά", Ε.Δεσύπρη, εκδ. Παπαδόπουλος.


Συνδέσαμε γνωστικούς στόχους (γλώσσα, μαθηματικά..) με έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας.

Όλα τα παραπάνω, ολοκληρώθηκαν με ένα μοναδικό "λιομάζωμα" που έλαβε χώρα στο οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από το σχολείο. Ένας γείτονας, ανέλαβε να μας καθοδηγήσει και να μας εξηγήσει αναλυτικά όλη τη διαδικασία του μαζέματος της ελιάς. Φυσικά στο τέλος όλα τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία.

Στην τάξη είχαμε δημιουργήσει γωνιές με την ελιά και τα παράγωγά της, ενώ στο τέλος του σχεδίου εργασίας, ετοιμάσαμε ένα πεντανόστιμο ...παραδοσιακό κολατσιό στο οποίο επίσης πρωταγωνιστούσε η ελιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου