Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Αν το χρώμα μιλούσε...

Στη  προσχολική ηλικία, τα παιδιά είναι εφοδιασμένα με φαντασία και τόλμη.
Προσπαθούν να ανακαλύψουν και να δεχτούν τον κόσμο που τα περιβάλει.
Ένας τρόπος να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε την περιέργεια και την ανάγκη για ανακάλυψη, είναι η τέχνη.

Το χρώμα, τα υλικά, οι διάφορες μορφές που αποτυπώνονται στο χαρτί ή σε όποια άλλη επιφάνεια, ενισχύουν τη διάθεση για πειραματισμό και δίνεται ο χρόνος που χρειάζεται ένα μικρό παιδί για να κατανοήσει και να συνειδητοποιήσει.

Μέσα από την εικαστική έκφραση διεγείρονται οι αισθήσεις, αναπτύσσονται δεξιότητες και υπάρχει μια ουσιαστική και ευχάριστη επαφή με γνωστικά αντικείμενα.

Στο «σπίτι των μικρών» τα εικαστικά συμπεριλαμβάνονται στις καθημερινές μας δράσεις και εντάσσονται στα περισσότερα σχέδια εργασίας που εκπονούν οι παιδαγωγοί.

Σε συνεργασία με την εικαστικό μας, οι δράσεις εμπλουτίζονται και ενισχύονται. Παράλληλα πραγματοποιείται και ένα αυτόνομο εικαστικό project με θέμα «αν το χρώμα μιλούσε...».

Μέσα από… χρωματικά μονοπάτια,
τα σχήματα συναντούν τα χρώματα
και τα εικαστικά βρίσκουν
κοινά σημεία με τη γεωμετρία.
Σχήματα και χρώματα  προκύπτουν
με την παρέμβαση ποικίλων αντικειμένων (πχ. πιρούνι)
Πειραματισμοί με ποικίλα υλικά -ακόμη και με αντικείμενα καθημερινής χρήσης-  δίνουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Πηγή έμπνευσης και πολλά έργα τέχνης σημαντικών ζωγράφων.Έμπνευση από  το έργο του Χ. Μιρό
Έργα διάσημων ζωγράφων μας εμπνέουν, γεμίζουν με χρώμα τις τάξεις μας και αυτό το διάστημα φέρνουν την ... Άνοιξη στο σχολείο και στη διάθεσή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου