Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

Οκτώβριος στο σπίτι των μικρών
Ο Οκτώβρης πέρασε γεμίζοντας το ημερολόγιο της τάξης αλλά και της σκέψης μας, με όμορφες δράσεις που σχετίζονταν με το Φθινόπωρο.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περίοδος των παιδιών από το σπίτι στο σχολείο, ασχοληθήκαμε με τα μεταβατικά στάδια της φύσης και συγκεκριμένα του Φθινοπώρου.
Ο μύθος της Δήμητρας και της Περσεφόνης, στάθηκε ιδανική ...αφετηρία για να ξεκινήσουμε τις ....διαδρομές μας.

Η θεματική, μας έφερε στην τάξη φθινοπωρινά φρούτα, καιρικά φαινόμενα , αποδημία... Ο Οκτώβρης πιο συγκεκριμένα , έφερε θεματολογία γύρω από το ζωικό βασίλειο (παγκόσμια ημέρα ζώων), την εθνική μας επέτειο (28η Οκτωβρίου) αλλά έδωσε αφορμή για συζητήσεις και δραστηριότητες σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων ένεκα της παγκόσμιας ημέρας αποταμίευσης.
Πότε έχουμε φθινόπωρο; Ποιους λέμε φθινοπωρινούς μήνες;.Τι συμβαίνει στη φύση; Τι αλλαγές φέρνει στην καθημερινότητά μας αυτή η εποχή;
Βροχή, σπορά, και φυσικά φθινοπωρινά φρούτα έδωσαν αφορμές για πολλές συζητήσεις, παιχνίδια και εικαστικές δημιουργίες.


Με αφορμή τη βροχή, μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού. Πού πάει το νερό της βροχής; Πόσα είδη ...βροχής υπάρχουν (ψιχάλα, μπόρα, καταιγίδα...).
Έτσι βγήκαμε στον κήπο όπου αφού είδαμε τα σύνεργα και τα εργαλεία που μπορεί να χρειαστεί ένας γεωργός ή ένας κηπουρός, φυτέψαμε τους δικούς μας σπόρους. Στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μιλήσαμε στα παιδιά για τον λόγο που αυτή η μέρα είναι ημέρα μνήμης, και εμβαθύναμε στην ουσία της έννοιας "ελευθερία" .

Το τέλος του μήνα, έφερε μαζί του και την παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου). Πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις με στόχο να αγγίξουμε θέματα σε σχέση με την αξία του χρήματος ως μέσο επιβίωσης, ως χρησιμότητα για την κάλυψη βασικών αναγκών αλλά και εστιάσαμε και στην ουσία της καλής διαχείρισης. Τέλος αποχαιρετήσαμε τον Οκτώβριο με ένα σύντομο "ταξίδι" στις χώρες που εορτάζεται το Halloween.
Στο σπίτι των μικρών, πραγματοποιείται πρόγραμμα εκμάθησης αγγλικής γλώσσας, το οποίο συνδυάζει γνωστικούς και παιδαγωγικούς στόχους.


Τα παιδιά άκουσαν τραγούδια και ιστορίες σχετικά με το Halloween, και έπαιξαν γύρω από την μεγάλη φωτισμένη κολοκύθα.
Από τη μία η ... εξοικείωση με την ξένη γλώσσα, από την άλλη η ...εξοικείωση με ότι μας φοβίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου